Класификация на хранителните добавки в системата «CODEXALIMENTARIUS».
• E100 - Е199: ОЦВЕТИТЕЛИ (оцветяват или възстановяват цвета на продукта).
• Е200 - Е299: КОНСЕРВАНТИ (повишават срока за съхранение на продуктите, защитавайки ги от микроби, гъби, бактериофаги, добавки при зреене на вина,
дезинфектанти).
• Е300 - Е399: АНТИОКСИДАНТИ (защитават от окисления, например,
от вгорчаване на мазнини и изменения в цвета).
• Е400 - Е499: СТАБИЛИЗАТОРИ и СГЪСТИТЕЛИ
Стабилизаторите съхраняват зададената консистенция, Сгъстителите повишават гъстотата).
• Е500 - Е599: ЕМУЛГАТОРИ (създават еднородна смес от продукти които нормално не се смесват в природата, - например, вода и масло).
• Е600 - Е699: ОВКУСИТЕЛИ
• Е700 - Е799: АНТИБИОТИЦИ
• Е900 - Е999: СМЕСИТЕЛИ (ПЕНОРЕГУЛАТОРИ) – предотвратяват или намаляват образуването на пяна. Използват се широко във газираните напитки.
• Е1000 - Е1999: ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХИМИЧНИ ДОБАВКИ – помагат продуктите да не поемат влага.
• E100 - Е199: ОЦВЕТИТЕЛИ (оцветяват или възстановяват цвета на продукта).
• Е200 - Е299: КОНСЕРВАНТИ (повишават срока за съхранение на продуктите, защитавайки ги от микроби, гъби, бактериофаги, добавки при зреене на вина,
дезинфектанти).
• Е300 - Е399: АНТИОКСИДАНТИ (защитават от окисления, например,
от вгорчаване на мазнини и изменения в цвета).
• Е400 - Е499: СТАБИЛИЗАТОРИ и СГЪСТИТЕЛИ
Стабилизаторите съхраняват зададената консистенция, Сгъстителите повишават гъстотата).
• Е500 - Е599: ЕМУЛГАТОРИ (създават еднородна смес от продукти които нормално не се смесват в природата, - например, вода и масло).
• Е600 - Е699: ОВКУСИТЕЛИ
• Е700 - Е799: АНТИБИОТИЦИ
• Е900 - Е999: СМЕСИТЕЛИ (ПЕНОРЕГУЛАТОРИ) – предотвратяват или намаляват образуването на пяна. Използват се широко във газираните напитки.
• Е1000 - Е1999: ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХИМИЧНИ ДОБАВКИ – помагат продуктите да не поемат влага.
Тези хранителни добавки, НЕ се усвоявят от организма, тялото по-всякакъв начин се стреми да ги изхвърли от организма, за което се изразходва огромно количество енергия!
Таблица на хранителните Е-добавки
Забележка: В предлаганите таблици е направен пълен списък на хранителните Е-добавки, химическите им названия са дадени във възходящ ред на цифровия им код, изписани на английски и български език. Хранителните добавки са групирани по функционални класове:
• ОЦВЕТИТЕЛИ
• КОНСЕРВАНТИ
• АНТИОКСИДАНТИ
• СТАБИЛИЗАТОРИ и СГЪСТИТЕЛИ
• ЕМУЛГАТОРИ
• ОВКУСИТЕЛИ
• АНТИБИОТИЦИ
• СМЕСИТЕЛИ (ПЕНОРЕГУЛАТОРИ)
• ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА
• ОЦВЕТИТЕЛИ
• КОНСЕРВАНТИ
• АНТИОКСИДАНТИ
• СТАБИЛИЗАТОРИ и СГЪСТИТЕЛИ
• ЕМУЛГАТОРИ
• ОВКУСИТЕЛИ
• АНТИБИОТИЦИ
• СМЕСИТЕЛИ (ПЕНОРЕГУЛАТОРИ)
• ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА
Указания
• Канцерогенни (предизвикващи ракови заболявания) са:
- оцветители със номер: E125, E126, E130, E131, E142, E152 и E153;
- консдерванти със номер : E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217 и E240 (Формалдехид!);
- антиоксиданти със номер: E330, E447, E924a и E924b.
• Увреждащи черния дроб и бъбреците са: E171, E172, E173, E320, E321, E322, E407, E447 и E450.
• Нарушаващи функциите на кожата са: E230, E231, E232 и E233.
• При хипертония противопоказни са: E250, E252 и E254.
• Предизвикващи алергия са: E230, E231, E232, E239, E311, E312 и E313.
• Подсладителя Сорбитол (E420) е забранено да се добавя във детски храни и може да предизвика смущения на стомаха.
• Натриев глутамат (E621) може да предизвика тежки увреждания на мозъка. Добавя се във много храни, като например готовите супи и е забранен във Швеция.
• Предизвикващ подагра е: E627, широко добавян във хранителните продукти.
• Подсладителя Аспартам (E951) ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН!!! Добавя се във безалкохолните напитки и дъвките (със надписи "без захар", "sugar free"), кофеинови напитки, разтворими чай и кафе, мултивитамини, сокове, сосове и във всички бързи закуски. Предизвиква пристрастяване (наркотик) и вцепенение, главоболие, умора, световъртеж, гадене, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнителност, безпокойство, амнезия, замъглено зрение, сърдечен и/или мозъчен удар, ослепяване, болки в ставите, депресия, хронична умора, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост, обриви по кожата, загуба на слуха, мозъчни тумори, склероза, епилепсия, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет и дефекти при раждане;
• Предизвикващи затлъстяване са: E233 и E435;
• Предизвикващ астматични пристъпи и алергични реакции е оцветителя: E122;
• Предизвикващ отоци, обриви и повръщане е: E110, съдържащ се във сладкиши, сухи супи и сосове;
• Предизвикващ рак на стомаха е: E553b (Талк), който често се влага във шоколада;
• Предизвикващ рак и забранен във почти всички страни е: E250 (Натриев Нитрит), добавя се във кренвиши, салами и наденици.
- оцветители със номер: E125, E126, E130, E131, E142, E152 и E153;
- консдерванти със номер : E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217 и E240 (Формалдехид!);
- антиоксиданти със номер: E330, E447, E924a и E924b.
• Увреждащи черния дроб и бъбреците са: E171, E172, E173, E320, E321, E322, E407, E447 и E450.
• Нарушаващи функциите на кожата са: E230, E231, E232 и E233.
• При хипертония противопоказни са: E250, E252 и E254.
• Предизвикващи алергия са: E230, E231, E232, E239, E311, E312 и E313.
• Подсладителя Сорбитол (E420) е забранено да се добавя във детски храни и може да предизвика смущения на стомаха.
• Натриев глутамат (E621) може да предизвика тежки увреждания на мозъка. Добавя се във много храни, като например готовите супи и е забранен във Швеция.
• Предизвикващ подагра е: E627, широко добавян във хранителните продукти.
• Подсладителя Аспартам (E951) ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН!!! Добавя се във безалкохолните напитки и дъвките (със надписи "без захар", "sugar free"), кофеинови напитки, разтворими чай и кафе, мултивитамини, сокове, сосове и във всички бързи закуски. Предизвиква пристрастяване (наркотик) и вцепенение, главоболие, умора, световъртеж, гадене, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнителност, безпокойство, амнезия, замъглено зрение, сърдечен и/или мозъчен удар, ослепяване, болки в ставите, депресия, хронична умора, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост, обриви по кожата, загуба на слуха, мозъчни тумори, склероза, епилепсия, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет и дефекти при раждане;
• Предизвикващи затлъстяване са: E233 и E435;
• Предизвикващ астматични пристъпи и алергични реакции е оцветителя: E122;
• Предизвикващ отоци, обриви и повръщане е: E110, съдържащ се във сладкиши, сухи супи и сосове;
• Предизвикващ рак на стомаха е: E553b (Талк), който често се влага във шоколада;
• Предизвикващ рак и забранен във почти всички страни е: E250 (Натриев Нитрит), добавя се във кренвиши, салами и наденици.
Всеки би трябвало да избягва:
» E102 Tartrazine - Причинява астматични пристъпи и уртикария при деца;
» Е104 Quinoline Yellow WS - Предизвиква дерматит и е забранен в Австралия, САЩ и Норвегия;
» E110 Sunset Yellow FCF - Забранен в Великобритания, Норвегия и Финландия;
» Е121 Citrus Red 2 – Изключително вреден!!! и Абсолютно Забранен;
» E123 Amaranth - Причинява екзема, астма, хиперактивност и е много вреден за бременни;
» Е133 Brilliant Blue FCF – Забранен във 7 държави в Европа;
» Е142 Green S - Забранен в Норвегия, Швеция и САЩ;
» E151 Brilliant Black BN- Забранен в САЩ и 9 държави в Европа;
» E210 Benzoic acid - Може да предизвика астматичен пристъп при астматици, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са много случаи на неврологични разстройства;
» Е212 Potassium benzoate - При хора с алергии може да доведе до алергични реакции;
» E213 Calcium benzoate - Може да намали нивата на аминокиселините в кръвта на човека;
» Е216 Propylparaben- Доказано е, че предизвиква хронично възпаление на кожата. Възможен контактен алерген;
» Е220 Sulphur dioxide - Може да предизвика остри астматични пристъпи, анафилактичен шоки голямо понижаване на кръвното налягане;
» E221 Sodium sulphite - Възможно е да предизвика астматичен пристъп;
» Е223 Sodium metabisulphite - Възможно е да предизвика изключително сериозен пристъп на астма;
» E226 Calcium sulphite - Предизвиква дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок.
Трябва да се избягва от хора страдащи от бронхиална астма, респираторни и/или сърдечно-съдови проблеми;
» Е249 Potassium nitrite - Може да понижи усвояването на кислород от хемоглобина (кислороден глад!), може да образува ракотворни нитрозамини и може да предизвика атрофия на надбъбречните жлези;
» Е320 Butylated hydroxyanisole BHA - Различни международни лаборатории за изследвания на рака считат, че BHA вероятно предизвиква рак у хората;
» Е621 Monosodium glutamate (MSG) - Хора, които са чувствителни към тази добавка чувстват болки в гърдите, главоболие, имат усещане за горене на лицето. Вреди могат да се получат и при астматици;
» E951 Aspartame (Аспартам) - Широко се използва като подсладител. Одобрен е като алтернатива на захарина. Аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин - химично съединение с вероятно отровно действие. Важно е да се отбелязва съдържанието му върху опаковките, особено за болни от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се предизвикат главоболие и умствени увреждания. Някои хора са алергични към него, като най-честата вредна реакция при тях е мигренозна болка;
» Е954 Saccharin (Захарин) и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. ПРЕДИЗВИКВА РАК!!!
» Е104 Quinoline Yellow WS - Предизвиква дерматит и е забранен в Австралия, САЩ и Норвегия;
» E110 Sunset Yellow FCF - Забранен в Великобритания, Норвегия и Финландия;
» Е121 Citrus Red 2 – Изключително вреден!!! и Абсолютно Забранен;
» E123 Amaranth - Причинява екзема, астма, хиперактивност и е много вреден за бременни;
» Е133 Brilliant Blue FCF – Забранен във 7 държави в Европа;
» Е142 Green S - Забранен в Норвегия, Швеция и САЩ;
» E151 Brilliant Black BN- Забранен в САЩ и 9 държави в Европа;
» E210 Benzoic acid - Може да предизвика астматичен пристъп при астматици, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са много случаи на неврологични разстройства;
» Е212 Potassium benzoate - При хора с алергии може да доведе до алергични реакции;
» E213 Calcium benzoate - Може да намали нивата на аминокиселините в кръвта на човека;
» Е216 Propylparaben- Доказано е, че предизвиква хронично възпаление на кожата. Възможен контактен алерген;
» Е220 Sulphur dioxide - Може да предизвика остри астматични пристъпи, анафилактичен шоки голямо понижаване на кръвното налягане;
» E221 Sodium sulphite - Възможно е да предизвика астматичен пристъп;
» Е223 Sodium metabisulphite - Възможно е да предизвика изключително сериозен пристъп на астма;
» E226 Calcium sulphite - Предизвиква дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок.
Трябва да се избягва от хора страдащи от бронхиална астма, респираторни и/или сърдечно-съдови проблеми;
» Е249 Potassium nitrite - Може да понижи усвояването на кислород от хемоглобина (кислороден глад!), може да образува ракотворни нитрозамини и може да предизвика атрофия на надбъбречните жлези;
» Е320 Butylated hydroxyanisole BHA - Различни международни лаборатории за изследвания на рака считат, че BHA вероятно предизвиква рак у хората;
» Е621 Monosodium glutamate (MSG) - Хора, които са чувствителни към тази добавка чувстват болки в гърдите, главоболие, имат усещане за горене на лицето. Вреди могат да се получат и при астматици;
» E951 Aspartame (Аспартам) - Широко се използва като подсладител. Одобрен е като алтернатива на захарина. Аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин - химично съединение с вероятно отровно действие. Важно е да се отбелязва съдържанието му върху опаковките, особено за болни от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се предизвикат главоболие и умствени увреждания. Някои хора са алергични към него, като най-честата вредна реакция при тях е мигренозна болка;
» Е954 Saccharin (Захарин) и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. ПРЕДИЗВИКВА РАК!!!
БЕЗВРЕДНИ |
---|
Alginate Alpha tocopherol (Vitamin E) Ascorbic acid (Vitamin C) Beta-carotene Calcium propionate Calcium stearoyl lactylate Carrageenan Citric acid Dioctyl sodium sulfosuccinate EDTA Erythorbic acid Ethyl vanillin Ferrous gluconate Fumaric acid Gelatin Glycerin (glycerol) Gums (arabic, furcelleran, ghatti, guar, karaya, locust bean, xanthan) Inulin Lactic acid Lecithin Maltodextrin Modified starch Mono- and diglycerides Neotame Oat fiber Oligofructose Phosphates Phosphoric acid Phytostanols Phytosterols Polysorbate 60, 65, 80 Potassium sorbate Propylene glycol alginate Sodium ascorbate Sodium carboxymethylcellulose Sodium citrate Sodium propionate Sodium stearoyl fumarate Sodium stearoyl lactylate Sorbic acid Sorbitan monostearate Starch Sucralose (Splenda) Thiamin mononitrate Vanillin Wheat fiber |
НАМАЛЕТЕ УПОТРЕБАТА |
---|
Corn syrup Dextrose (corn sugar, glucose) Fructose High-fructose corn syrup (HFCS) Invert sugar Maltitol Mannitol Polydextrose Salt (sodium chloride) Sorbitol Sugar (sucrose) Xylitol |
ВНИМАНИЕ |
Artificial colorings (Citrus Red 2, Red 40) Brominated vegetable oil (BVO) Butylated hydroxytoluene (BHT) Quinine |
ДА СЕ ИЗБЯГВА ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА |
Artificial colorings (Yellow 5) Artificial and natural flavoring Caffeine Carmine Casein Cochineal Gums (tragacanth) Hydrolyzed vegetable protein (HVP) Lactose MSG (monosodium glutamate) Mycoprotein (Quorn) Quinine Sodium benzoate Sodium caseinate Sulfites (sodium bisulfite, sulfur dioxide) |
ИЗБЯГВАЙТЕ! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНИ! |
Acesulfame potassium Artificial colorings (Blue 1, Blue 2, Green 3, Red 3, Yellow 6) Aspartame (NutraSweet) Butylated hydroxyanisole (BHA) Olestra (Olean) Partially hydrogenated oil Potassium bromate Propyl gallate Saccharin Sodium nitrate, sodium nitrite Stevia |
Коментари
Публикуване на коментар