Пропускане към основното съдържание

Опасни хранителни Е-добавки

Класификация на хранителните добавки в системата «CODEXALIMENTARIUS».

• E100 - Е199: ОЦВЕТИТЕЛИ (оцветяват или възстановяват цвета на продукта).
• Е200 - Е299: КОНСЕРВАНТИ (повишават срока за съхранение на продуктите, защитавайки ги от микроби, гъби,  бактериофаги, добавки при зреене на вина,
дезинфектанти).
• Е300 - Е399: АНТИОКСИДАНТИ (защитават от окисления, например,
от вгорчаване на мазнини и изменения в цвета).
• Е400 - Е499: СТАБИЛИЗАТОРИ и СГЪСТИТЕЛИ
Стабилизаторите съхраняват зададената консистенция, Сгъстителите повишават гъстотата).
• Е500 - Е599: ЕМУЛГАТОРИ (създават еднородна смес от продукти които нормално не се смесват в природата, - например, вода и масло).
• Е600 - Е699: ОВКУСИТЕЛИ
• Е700 - Е799: АНТИБИОТИЦИ
• Е900 - Е999: СМЕСИТЕЛИ (ПЕНОРЕГУЛАТОРИ) – предотвратяват или намаляват образуването на пяна. Използват се широко във газираните напитки.
• Е1000 - Е1999: ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХИМИЧНИ ДОБАВКИ – помагат продуктите да не поемат влага.
Тези хранителни добавки, НЕ се усвоявят от организма, тялото по-всякакъв начин се стреми да ги изхвърли от организма, за което се изразходва огромно количество енергия!

Таблица на хранителните Е-добавки

Забележка: В предлаганите таблици е направен пълен списък на хранителните Е-добавки, химическите им названия са дадени във възходящ ред на цифровия им код, изписани на английски и български език. Хранителните добавки са групирани по функционални класове:

• ОЦВЕТИТЕЛИ
• КОНСЕРВАНТИ
• АНТИОКСИДАНТИ
• СТАБИЛИЗАТОРИ и СГЪСТИТЕЛИ
• ЕМУЛГАТОРИ
• ОВКУСИТЕЛИ
• АНТИБИОТИЦИ
• СМЕСИТЕЛИ (ПЕНОРЕГУЛАТОРИ)
• ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Указания

• Канцерогенни (предизвикващи ракови заболявания) са:
- оцветители със номер: E125, E126, E130, E131, E142, E152 и E153;
- консдерванти със номер : E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217 и E240 (Формалдехид!);
- антиоксиданти със номер: E330, E447, E924a и E924b.
• Увреждащи черния дроб и бъбреците са: E171, E172, E173, E320, E321, E322, E407, E447 и E450.
• Нарушаващи функциите на кожата са: E230, E231, E232 и E233.
• При хипертония противопоказни са: E250, E252 и E254.
• Предизвикващи алергия са: E230, E231, E232, E239, E311, E312 и E313.
• Подсладителя Сорбитол (E420) е забранено да се добавя във детски храни и може да предизвика смущения на стомаха.
• Натриев глутамат (E621) може да предизвика тежки увреждания на мозъка. Добавя се във много храни, като например готовите супи и е забранен във Швеция.
• Предизвикващ подагра е: E627, широко добавян във хранителните продукти.
• Подсладителя Аспартам (E951) ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН!!! Добавя се във безалкохолните напитки и дъвките (със надписи "без захар", "sugar free"), кофеинови напитки, разтворими чай и кафе, мултивитамини, сокове, сосове и във всички бързи закуски. Предизвиква пристрастяване (наркотик) и вцепенение, главоболие, умора, световъртеж, гадене, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнителност, безпокойство, амнезия, замъглено зрение, сърдечен и/или мозъчен удар, ослепяване, болки в ставите, депресия, хронична умора, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост, обриви по кожата, загуба на слуха, мозъчни тумори, склероза, епилепсия, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет и дефекти при раждане;
• Предизвикващи затлъстяване са: E233 и E435;
• Предизвикващ астматични пристъпи и алергични реакции е оцветителя: E122;
• Предизвикващ отоци, обриви и повръщане е: E110, съдържащ се във сладкиши, сухи супи и сосове;
• Предизвикващ рак на стомаха е: E553b (Талк), който често се влага във шоколада;
• Предизвикващ рак и забранен във почти всички страни е: E250 (Натриев Нитрит), добавя се във кренвиши, салами и наденици.

Всеки би трябвало да избягва:

» E102 Tartrazine - Причинява астматични пристъпи и уртикария при деца;
» Е104 Quinoline Yellow WS - Предизвиква дерматит и е забранен в Австралия, САЩ и Норвегия;
» E110 Sunset Yellow FCF - Забранен в Великобритания, Норвегия и Финландия;
» Е121 Citrus Red 2 – Изключително вреден!!! и Абсолютно Забранен;
» E123 Amaranth - Причинява екзема, астма, хиперактивност и е много вреден за бременни;
» Е133 Brilliant Blue FCF – Забранен във 7 държави в Европа;
» Е142 Green S - Забранен в Норвегия, Швеция и САЩ;
» E151 Brilliant Black BN- Забранен в САЩ и 9 държави в Европа;
» E210 Benzoic acid - Може да предизвика астматичен пристъп при астматици, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са много случаи на неврологични разстройства;
» Е212 Potassium benzoate - При хора с алергии може да доведе до алергични реакции;
» E213 Calcium benzoate - Може да намали нивата на аминокиселините в кръвта на човека;
» Е216 Propylparaben- Доказано е, че предизвиква хронично възпаление на кожата. Възможен контактен алерген;
» Е220 Sulphur dioxide - Може да предизвика остри астматични пристъпи, анафилактичен шоки голямо понижаване на кръвното налягане;
» E221 Sodium sulphite - Възможно е да предизвика астматичен пристъп;
» Е223 Sodium metabisulphite - Възможно е да предизвика изключително сериозен пристъп на астма;
» E226 Calcium sulphite - Предизвиква дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок.
Трябва да се избягва от хора страдащи от бронхиална астма, респираторни и/или сърдечно-съдови проблеми;
» Е249 Potassium nitrite - Може да понижи усвояването на кислород от хемоглобина (кислороден глад!), може да образува ракотворни нитрозамини и може да предизвика атрофия на надбъбречните жлези;
» Е320 Butylated hydroxyanisole BHA - Различни международни лаборатории за изследвания на рака считат, че BHA вероятно предизвиква рак у хората;
» Е621 Monosodium glutamate (MSG) - Хора, които са чувствителни към тази добавка чувстват болки в гърдите, главоболие, имат усещане за горене на лицето. Вреди могат да се получат и при астматици;
» E951 Aspartame (Аспартам) - Широко се използва като подсладител. Одобрен е като алтернатива на захарина. Аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин - химично съединение с вероятно отровно действие. Важно е да се отбелязва съдържанието му върху опаковките, особено за болни от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се предизвикат главоболие и умствени увреждания. Някои хора са алергични към него, като най-честата вредна реакция при тях е мигренозна болка;
» Е954 Saccharin (Захарин) и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. ПРЕДИЗВИКВА РАК!!!

БЕЗВРЕДНИ
Alginate
Alpha tocopherol (Vitamin E)
Ascorbic acid (Vitamin C)
Beta-carotene
Calcium propionate
Calcium stearoyl lactylate
Carrageenan
Citric acid
Dioctyl sodium
sulfosuccinate
EDTA
Erythorbic acid
Ethyl vanillin
Ferrous gluconate
Fumaric acid
Gelatin
Glycerin (glycerol)
Gums (arabic, furcelleran,
ghatti, guar, karaya, locust
bean, xanthan)
Inulin
Lactic acid
Lecithin
Maltodextrin
Modified starch
Mono- and diglycerides
Neotame
Oat fiber
Oligofructose
Phosphates
Phosphoric acid
Phytostanols
Phytosterols
Polysorbate 60, 65, 80
Potassium sorbate
Propylene glycol alginate
Sodium ascorbate
Sodium carboxymethylcellulose
Sodium citrate
Sodium propionate
Sodium stearoyl fumarate
Sodium stearoyl lactylate
Sorbic acid
Sorbitan monostearate
Starch
Sucralose (Splenda)
Thiamin mononitrate
Vanillin
Wheat fiber




НАМАЛЕТЕ УПОТРЕБАТА
Corn syrup
Dextrose (corn sugar, glucose)
Fructose
High-fructose corn syrup (HFCS)
Invert sugar
Maltitol
Mannitol
Polydextrose
Salt (sodium chloride)
Sorbitol
Sugar (sucrose)
Xylitol
ВНИМАНИЕ
Artificial colorings (Citrus Red 2,
Red 40)
Brominated vegetable oil (BVO)
Butylated hydroxytoluene (BHT)
Quinine
ДА СЕ ИЗБЯГВА ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА
Artificial colorings (Yellow 5)
Artificial and natural flavoring
Caffeine
Carmine
Casein
Cochineal
Gums (tragacanth)
Hydrolyzed vegetable
protein (HVP)
Lactose
MSG (monosodium glutamate)
Mycoprotein (Quorn)
Quinine
Sodium benzoate
Sodium caseinate
Sulfites (sodium bisulfite, sulfur
dioxide)
ИЗБЯГВАЙТЕ! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНИ!
Acesulfame potassium
Artificial colorings (Blue 1,
Blue 2, Green 3, Red 3,
Yellow 6)
Aspartame (NutraSweet)
Butylated hydroxyanisole (BHA)
Olestra (Olean)
Partially hydrogenated oil
Potassium bromate
Propyl gallate
Saccharin
Sodium nitrate, sodium nitrite
Stevia


Коментари

Популярни публикации от този блог

Оцветители (E100 - E199)

Оцветители (E100 - E199) Оцветяват или възстановяват цвета на продукта. Често се използват във газираните напитки, сладолед, бонбони и др. Код на добавката Име на добавката (на български и международно) Вредно действие върху организма Е100 Куркумин (Curcumin) Е101 (i)-Рибофлавин; (ii)-Натриева сол рибофлавин-5 -фосфат /(i)-Riboflavin; (ii)-Riboflavin-5 '- Phosphate Sodium/ E101a Рибофловин-5' - Фосфат (Riboflavin-5'- Phosphate) Няма данни за вреден ефект върху организма Е102 Тартразин (Tartrazine) Забранен във Австрия и Норвегия. Предизвиква алергични реакции, тумори на щитовидната жлеза, предизвиква обриви и хиперактивност, уврежда хромозомите Е103 Алканет, алканин (Alkanet) Предизвиква ракови заболявания Е104 Жълт хинолинов (Quinoline Yellow) Забранен във Австралия, Норвегия и САЩ.  Предизвиква заболявания на стомашно-чревния тракт, алергични реакции E105 Fast Yellow AB Няма данни за вреден ефект върху организма E106 Riboflavin-5-Sodium Phosphate Ням

Емулгатори, регулатори на киселинността, омекотители, противослепващи агенти (E500 - E599)

Емулгатори, регулатори на киселинността, омекотители, противослепващи агенти (E500 - E599) Набухватели, киселинни регулатори, противослепващ агент, стягащ агент, подобрител, консервант . Код на добавката Име на добавката (на български и международно) Вредно действие върху организма E500 Карбонати на натрия: карбонат на натрия, натриев хидрокарбонат, натриев секвикарбонат /Sodium Carbonates (I) Sodium Carbonate (ii) Sodium Hydrogen Carbonate (in) Sodium Sesquicarbonate/ Използван във малки количества, няма вреден ефект върху организма E501 Карбонат на калия: калиев карбонат, калиев хидрокарбонат /Potassium Carbonates (I) Potassium Carbonate (ii) Potassium Hydrogen Carbonate/ Няма данни за вреден ефект върху организма E503 Амониеви Карбонати: амониев карбонат , амониев хидрокарбонат /Ammonium Carbonates (I) Ammonium Carbonate (ii) Ammonium Hydrogen Carbonate/ Дразни лигавиците E504 Карбонати на магнезия: магнезиев карбонат, магнезиев хидроксикарбонат , гидроксикарбонат магни

Овкусители (E600 - E699)

Овкусители (E600 - E699) Хранителни добавки които  усилват вкуса на храната и/или аромата на храната. Код на добавката Име на добавката (на български и международно) Вредно действие върху организма E620 Глутаминова киселина (Glutamic Acid) Предизвиква алергични реакции, замества солта, да се избягва от малки деца E621 Натриев Глутамат еднозаместен (Monosoclium Glutamate) Предизвиква алергични реакции, да се избягва от астматици E622 Калиев Глутамат еднозаместен (Monopotassium Glutamate) замества солта, болки в стомаха, гадене, повръщане E623 Диглутамат на калция (Calcium Glutamate) Замества солта. Няма данни за вреден ефект върху организма E624 Амониев Глутамат еднозаместен (Monoammonium Glutamate) Замества солта. Няма данни за вреден ефект върху организма E625 Магнезиев Глутамат (Magnesium Glutamate) Замества солта. Няма данни за вреден ефект върху организма E626 Гуанилова киселина (Guanylic Acid) Предизвиква заболявания на стомашно-чревния тракт, може да влоши подаг